maandag 16 februari 2015

Wat zou er gebeuren als we niet meer naar het negatieve stemmetje luisteren?

Positiviteit.
Een woord dat jouw hele kijk op het leven kan veranderen.
In plaats van een toets binnen te gaan met het idee "Ik ga dit geheel verkl*ten", neutraal erin staan, als je goed geleerd hebt kan je daar aan denken, heb je het uitgesteld en is het er niet van gekomen? Ga dan na wat je in de lessen meegekregen hebt. 
In plaats van te denken aan wat allemaal fout kan gaan, als je voor de eerste keer iets doet -zoals met de trein reizen, rijles hebben of naar een event gaan waar je niemand kent- er open in gaan en zien wat zoiets je brengt.
In plaats van in de spiegel te kijken en op te noemen wat je allemaal niet bevalt, eens kijken naar wat je wél aanstaat.
In plaats van eeuwig doorgaan over hoe grauw en grijs het weer is, genieten van de regen die tegen het raam tikt en je verheugen op de zon die hierna weer zal verschijnen.
In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten omdat er iets fout gegaan is, bedenken wat je ervan geleerd hebt en hoe je het de volgende keer beter kan doen.

Zodra positiviteit de overhand krijgt in je gedachten zal deze ook de overhand krijgen in je leven. 


Bad things do happen; how I respond to them defines my character and the quality of my life. I can choose to sit in perpetual sadness, immobilized by the gravity of my loss, or I can choose to rise from the pain and treasure the most precious gift I have - life itself.
—  Walter Anderson

Ik betrap mezelf soms op het 's ochtends wakker worden met als hoofdgedachten dat die dag sowieso stom wordt. 
Genoeg redenen, waarom deze dag stom zal worden, spelen dan de hoofdrol in mijn gedachten en zo demotiveer ik mezelf voor de komende 24 uur, en dat terwijl ik nog geen voet uit bed gezet heb. 
Een negatief begin zal geen positieve dag leveren. Als jij bij alles dat fout gaat denkt 'zie je wel' groeien die negatieve gedachten alleen maar. Je voedt ze met energie.
Het gevolg hiervan is dat je onwijs neerslachtig wordt, iets wat meer energie kost dan vrolijk zijn.

Als je voor de verandering eens neutraal begint, positief hoeft niet eens, kan je de dag zelf laten bepalen of het een goede wordt of niet. Bij de dingen die fout gaan, baal je, maar zodra dingen goed gaan leef je veel meer op dan wanneer de negatieve gedachten je hoofd gevuld hebben.
Het leven ís gewoon, dingen gebeuren en jij hebt daar geen controle over.
Neem nu het weer, of het regent of de zon schijnt kan een dag maken of breken, maar invloed heb jij er niet op. Jij kan ook de handelingen van andere niet bepalen of sturen, welke ook vaak jouw dag bepalen. Een enthousiaste begroeting meer of een snauw minder maken je dag vaak ietsjes leuker.
Je kan niet sturen hoe je dag verloopt, maar je kan wel een poging doen jouw kijk op deze dag te veranderen.
Daarnaast zijn er honderden teksten en plaatjes die vertellen dat je je moet omringen met positiviteit en positieve mensen. Als jijzelf een brokje negativiteit bent werkt die hele tekst niet meer. Net zoals positieve mensen je op een positieve manier beïnvloeden, zo beïnvloed jij, als je negatief ingesteld bent en dit uit, mensen op een negatieve manier. 
Maar, zeker als je het even niet ziet zitten, lijkt het onmogelijk om je hele leven een positieve draai te geven. 

"Denk positief"
"Zet die negatieve gedachten aan de kant"
"Trek het je niet aan"
"Kom op, cheer up, het komt allemaal wel goed"
Allerlei kreten die je vast vaak genoeg gehoord hebt, maar verdomd lastig zijn om toe te passen.
Ikzelf zit vaak genoeg met een chagrijnig gezicht op de bank te mokken, alleen maar dezelfde negatieve gedachten in mijn hoofd herhalen. 
En dát is precies het punt waar het fout gaat, negatieve gedachten kunnen we namelijk niet voorkomen. Er zal altijd een klein stemmetje zijn die overal de negatieve kant van aan moet kaarten, maar jij beslist wat je er mee doet.
Als je inderdaad, zoals ik in mijn slechtere dagen ;), op de bank gaat zitten met een onuitstaanbaar gezicht en alleen maar de negatieve gedachten herhaalt, dan zal je hele mood en hele dag donker gekleurd worden.
Het zit hem in het niet luisteren naar dit pestende rot stemmetje, dat alles probeert te verpesten. Zodra we aandacht gaan geven aan het stemmetje groeit het uit tot een stem, een schreeuwende stem die al je gedachten beheerst.


Als we het negatieve stemmetje gewoon zo goed als mogelijk proberen te negeren, gebeurt er iets wonderijks.
We zullen minder snel neergeslagen worden door kleine tegenvallers, we zullen sterker staan als het gaat om rot momentjes in onze dag en zullen met veel meer plezier genieten van de leuke dingen. Met andere woorden, ziet het leven er een stuk rooskleuriger uit.
Natuurlijk moet je realistisch blijven en soms lopen dingen gewoon écht fout. Er zijn kanten van het leven waar geen zonnestraaltje te bekennen is, maar als we ons door die kanten laten neerhalen, waardoor we de rest van het leven ook donker zien, gaat het fout. Door de rotte plekken van een appel moeten we niet alle fruitsoorten verafschuwen, zo is het ook met het leven. Er zijn gebeurtenissen die zo afschuwelijk zijn dat er geen lichtpuntje in te herkennen is, maar door die gebeurtenissen moeten we niet het hele leven als een donkere plek gaan zien. Zo is het namelijk niet, het leven is prachtig en daar moet van genoten worden.

Laten gewoon met zijn allen beginnen, morgenvroeg staan we op met een glimlach op ons gezicht, benieuwd wat de dag ons zal brengen.

Ik doe in ieder geval mee.
Tot volgende week dinsdag!

xoxo
Aimée

Ps. Vind je mijn blog leuk? Elke dinsdag komt er een nieuw artikeltje online! Wil je helemaal op de hoogte blijven? Volg me dan op Google + of Bloglovin'. Daarnaast kan je ook mijn Facebookpagina 'liken' en dan blijf je op de hoogte van wat ik schrijf met gemakkelijke links naar mijn blog toe! Laat me weten wat je er van vindt!

Geen opmerkingen: